27-10-08

Leffe krijgt Kerstbier

leffe kerstbier
Leffe krijgt kerstbier

Brouwerij InBev lanceert een Leffe kerstbier. Als aanvulling op de blonde en bruine Leffe gaat het om een amberkleurige variant van 6,6 procent. Volgens InBev heeft het bier een 'rijk fruitig en tegelijk kruidig boeket' en 'een smeuïge schuimkraag die de aroma's extra beschermt'.

Dit is niet het enige dergelijke seizoensbier van InBev. Al jarenlang wordt ook de Hoegaerden Spéciale gebrouwen, met een iets vollere smaak dan het klassieke 'blanchke'.

Overigens is ook Stella Artois in 1926 gelanceerd als kerstbier: stella betekent trouwens ster in het Latijn. Het bier was meteen zo populair dat het in het gamma behouden werd.

Andere brouwerijen houden de kerstbierentraditie al langer vol. Palm bijvoorbeeld laat weten dat de jaarlijkse Dobbel Palm vanaf 28 oktober verkrijgbaar is. Voor de 61ste keer al zelfs. Brouwer Alfred Van Roy brouwde het toen speciaal om de tweehonderdste verjaardag van zijn brouwerij te vieren. Het bier viel zo in de smaak dat hij het bleef maken.

Kerstbier is in oorsprong het eerste bier gemaakt van een nieuwe oogst van hop en gerst. Het wordt vanaf september gelagerd en heeft een sterkere smaak. Het werd voor het eerst gemaakt in de Eerste Wereldoorlog voor de Engelse soldaten. Brouwers van bij ons namen de traditie over. Vandaar de vele christmas - en noël -bieren op de markt.

09:45 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-10-08

Asahi ontkent bod op InBev-dochter

OrientalBrewery
Asahi ontkent bod op Zuid-Koreaanse InBev-dochter

De Japanse biergroep Asahi Breweries bereidt geen bod voor op de Zuid-Koreaanse activiteiten van de Belgisch-Braziliaanse biergroep InBev. Takayuki Tanaka, topman van de Japanse groep, ontkent dat Asahi de boeken van de Zuid-Koreaanse Oriental Brewery, dochter van InBev, heeft onderzocht en zegt dat er ook niet over een mogelijke overname gesproken is met vertegenwoordigers van InBev. Hij wou echter niet verduidelijken of Asahi in de toekomst al dan niet geïnteresseerd zou zijn in een overnamebod en zei enkel dat de Japanse biergroep de evoluties op de Zuid-Koreaanse markt volgt.

Eerder was gemeld dat Asahi de boeken van Oriental Brewery had bestudeerd en een bod zou lanceren op de dochter van InBev. "De Belgisch-Braziliaanse groep zou de Zuid-Koreaanse brouwerij willen verkopen om de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch te financieren," aldus het magazine Bloomberg. "Oriental Brewery heeft niet gereageerd op de mogelijke toenaderingspogingen van Asahi Breweries. De Koreaanse brouwerij meldde vorige maand nog dat het Belgische moederbedrijf geen verkoopplannen koesterde."

Asahi verdeelt de InBev-merken op de Japanse markt, maar wil zijn buitenlandse omzet opdrijven om de dalende vraag op zijn thuismarkt op te vangen. De Japanse bieromzet is het voorbij jaar tot het laagste niveau gedaald sinds 1992, vooral omdat jonge consumenten steeds meer overstappen op wijn en andere dranken. In 2004 betaalde InBev € 612 miljoen om zijn aandeel in Oriental Brewery, de tweede grootste brouwerij van Zuid-Korea, van 50 % naar 95 % op te trekken. Oriental Brewery heeft in Zuid-Korea een marktaandeel van 6,9 miljoen hectoliter, ongeveer 2,5 % van het totale productievolume van InBev.

21:30 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

alles voor een biertje

BD_F2_5938472-fotot_923946h
Alles voor 'n biertje, twee mag ook...

Het mooie van Sint- Michielsgestel is dat het zo dicht bij Schijndel ligt. Daar is het gezellig! Tenminste, als je van live muziek houdt, blues en rock vooral. Tonny van den Bosch (van 1951) probeert het nog wel, in zijn eigen dorp concerten te organiseren, maar de medewerking van de kasteleins is bedroevend.

De interesse trouwens ook. ,,Dan komen er dertig, veertig man naar 'Ons Moeder'. Dat kan die kastelein dan op zeker moment niet meer betalen."

Hij noemt zichzelf, met gevoel voor zelfspot, Heavy Grandpa. Hij is het beide, grootvader en een grote vader. ,,Nog drie kilo en ik zit aan m'n streefgewicht. Nog drie kilo erbij dan hè, haha."

Van den Bosch is een man die in twee werelden leeft. De helft van de tijd is hij de keurige burgerman die trots is op zijn nieuwe appartement aan de Christofoor. Het interieur is modern, in een vitrine staan tientallen porseleinen beertjes uitgestald, één wand wordt beheerst door een joekel van een televisie.

Elke paar weken crossen hij en vrouw Tonnie naar de Eifel, naar hun caravan op een camping bij Monschau. ,,Van donderdagavond tot maandagavond. Ik werk meestal nog maar vier dagen." Hij is stukadoor. Van den Bosch is dol op Duitsland. "Vriendelijk mensen, prachtige natuur, het eten is er beter dan hier en het bier kost er 'niks'."

Hij is niet zo dol op zijn eigen dorp. Sint-Michielsgestel ligt er paradijselijk bij, zo tussen het groen, maar in het dorp zelf is geen fluit te doen. Van den Bosch organiseert zich suf, maar de respons is bedroevend. "Voor de Tierelier doe ik nog wel eens wat, maar dan organiseer je wat en blijkt Zaal Overberg ook een optreden te hebben. Die kijken nergens naar, laten nooit wat horen. Twee bandjes op dezelfde avond in Gestel, dat gaat hier niet. Er zijn te weinig liefhebbers. We hebben een vaste club van veertig man, van wie er altijd wel 25 komen, maar dat is natuurlijk gruwelijk weinig op een totale bevolking van 10.000 mensen."

Wat doe je er aan?

"Ik stuur mails rond, honderden. En ik laat posters maken en flyers. Maar die posters zie ik dan tijdens het concert bij de kastelein achter de bar liggen. Dan denk je: waar doe ik het voor? En we hebben al weinig kroegen.''

Rob Paulus heeft De Zwaantjes en Absoluut. Is die man arrogant, structureel verdrietig of gewoon permanent chagrijnig?

,,Het eerste. En hij mikt op de jeugd. House. Ik snap het niet. Wij verteren met 25 man meer dan die jongeren met 100. En wij schoppen geen rotzooi. En Absoluut is geen bruin café meer, hè. De bluessfeer is weg, het is net een ijssalon. Gelukkig mogen we nu één avond per maand bij Henk de Rijker een biertje drinken met onze eigen muziek. Henk speelde in mijn eerste bandje, Memberset, jaren zestig. Bij hem mogen we elke laatste vrijdagavond van de maand elpeetjes draaien en ouwehoeren bij een biertje."

En gelukkig ligt Schijndel vlakbij!

"D'n Bes heeft donderdag zestig man, op vrijdagavond is het vol, op zaterdagavond is het stampvol. In Schijndel kun je op diverse plaatsen over de koppen lopen als er live muziek is. Daar organiseer ik dit weekeinde een bluesfestival, met acht bands. Die jongens weten wat gezelligheid is. Ik weet niet wat het hier is. Gestelse mensen komen hun stoel niet gemakkelijk uit. En als ze er uit komen, gaan ze naar Schijndel, dat is altijd al zo geweest."

Hoe raakte jij verzot op muziek?

,,Mijn vader, die ze Harry Bosch noemden, was een bekende Gestelaar, bekender dan de burgemeester. Hij was commandant van de brandweer, regisseur van de toneelvereniging, de grootste bok bij het carnaval, hij sprak bij elke gelegenheid en hij organiseerde zogenaamde songfestivals. En daarom zaten Peter Koelewijn en Anneke Grönloh vroeger bij ons aan tafel. Sandra Reemer ook, toen ze veertien was. Hij haalde Trea Dobbs naar Gestel, Rob de Nijs and The Lords. Ik heb de contracten geërfd. Peter Koelewijn en zijn Rockets kwamen voor 200 gulden én de afspraak dat ze per limousine werden vervoerd. Ik was een manneke van dertien in die tijd. Even later toerden we naar Schijndel, naar de Tienerclub. En we reden op onze Tomosjes naar het Beatpaleis in Schaijk en naar De Pas in Heesch. Ik weet nog dat we Pink Floyd in Heesch zagen, die hadden net één hitje, See Emily play, geloof ik. De volgende dag spraken de kranten schande: het publiek was gek gemaakt met dat licht. Het waren gewoon een paar stroboscopen en een diashow op de achtergrond van die ettergezwellen. En we gingen naar de Stones in Den Bosch. Die waren zo zat als een aap, maar dat maakte niet uit, iedereen kwam eigenlijk voor het voorprogramma, The Outsiders. En nog later gingen we naar Engeland, Duitsland, naar The Kinks, Dave Dee, Dozy, Bicky, Mick and Tich. Veelal rock. We gingen naar een festival in Reading, met 40.000 mensen, zagen we Iron Maiden. Die gingen we volgen op hun tournee op het vasteland, vijf, zes concerten. Zó goed…"

Je speelde zelf ook.

,,Mijn eerste bandje was Memberset. We gebruikten radio's als versterker. Nu speel ik nog muziek uit de jaren zestig met de Oldtimers, blues met de Stylemasters en Dylan met de Henk de Windt-groep. Dat is toch twee, drie keer per week repeteren. En zondag is er een sessie bij Ons Moeder. Plus dan dat ik nog wat probeer te organiseren. Op 16 november speelt Gerard Minkels met zijn nieuwe band, MEGA, in Zaal Overberg. En ik ga nog op pad volgend jaar, met een man of veertien vijf dagen naar Ierland voor een festival. Prachtig om ook al die oude knarren te zien, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry. Ik heb Peter Green van Fleetwood Mac zien spelen. Hij kon niks meer. Maar je gaat erheen, als een ode. En het is gezellig. Vorig jaar kwam er zeventig man uit Gestel naar de camping in Duitsland voor een concert van de Oldtimers. Tja, pullenland, hè. Daar doe ik het ook allemaal voor, een biertje. Het mogen er ook twee zijn, haha."

Raak jij ook zo makkelijk ontroerd door de blues?

"Nee. Ik word er vrolijk van. Het ontroert me alleen als ik hoor hoe slecht het soms gespeeld wordt."
www.heavygrandpa.nl

20:15 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Scheldebrouwerij maakt lekkerste bokbier

bockbierfinale
Scheldebrouwerij maakt lekkerste bokbier

De Wilde Bok van de Scheldebrouwerij is verkozen tot het lekkerste bockbier van Nederland. In de categorie ‘zware bockbieren’ was het de IJsbok van Snab die als smakelijkste naar voren kwam.

Meer dan honderd proevers. Dik dertig bokbieren. Twee categorieën. Het was afgelopen zaterdag een drukte van belang bij Grolsch, waar de verkiezing van het lekkerste bockbier van Nederland plaatsvond. Uit heel Nederland waren de proevers naar Enschede gekomen om in het bruine café in de brouwerij ‘blind’ 36 bockbieren te proeven.

Na een hele middag proeven was het uiteindelijk de Wilde Bok van de Scheldebrouwerij die de meeste punten wist te vergaren. De winnaar van vorig jaar, de IJsbok van Snab werd als lekkerste verkozen in de categorie zware bokbieren.

Al sinds 2001 vindt jaarlijks de verkiezing van het lekkerste bokbier plaats. Dit jaar werd voor het eerst besloten de bieren op te splitsen in twee categorieën, bockbieren tot 7 procent alcohol, en de bieren met een hoger alcoholpercentage.

'We hebben hiervoor gekozen omdat we de laatste jaren merkten dat bieren met meer alcohol het in een blindproeverij vaak beter doen. Zo kom je tot een eerlijker eindresultaat', aldus medeorganisator en initiatiefnemer Peter van der Arend, eigenaar van biercafé ’t Arendsnest in Amsterdam.

Na De Wilde Bok eindigde de Budels Bock, van de Budelse Bierbrouwerij op de tweede plaats en de Texels Bock werd derde.

Bij de Zware Bockbieren was het Snab dat de klok sloeg met de IJsbok op één, en de Ezelenbock op twee. De op Texel gebrouwen Stormbock van de Texelse Bierbrouwerij eindigde op een derde plaats. Wie de winnende bockbieren wil proeven komt komend naar Amsterdam waar van vrijdag t/m zondag het Pint Bockbierfestival plaatsvindt in de Beurs van Berlage.

Meer info:
www.lekkerstebockbier.nl en www.pint.nl.

19:32 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gesnapt met een bak bier

heineken kratGestolen krat bier in Sassenheim

Een 15-jarige inwoner van Lisse werd donderdag aangehouden in een supermarkt in de Hoofdstraat in Sassenheim.

Hij probeerde een krat bier zonder te betalen mee te nemen. Dit werd door het personeel opgemerkt. Hij is overgedragen aan de politie voor verder onderzoek.

Een 15-jarige inwoner van Sassenheim, die zich vlakbij de aanhouding ophield werd gevraagd zich te verwijderen. Pas na enkele malen gaf hij gehoor aan de verzoeken. Vervolgens beledigde hij de aanwezige politie. Hij gooide een zak chips richting de politieauto en een blikje cola tegen een muur. Mogelijk was hij betrokken bij de diefstal.

16:45 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Heineken nieuwe brouwerij

heineken_logoHeineken neemt nieuwe brouwerij in Sevilla officieel in gebruik

Heineken heeft in Sevilla een nieuwe brouwerij in gebruik genomen. De brouwerij werd op 22 oktober officieel geopend door de Spaanse koning Juan Carlos. Heineken investeerde 260 miljoen euro in de nieuwe locatie, die dient als vervanging voor een bestaande brouwerij 7 kilometer verderop in de Spaanse stad. Het bedrijf beschikt op de nieuwe locatie over een terrein van 71 hectare, waarvan 3,5 hectare is bebouwd. De jaarproductie in Sevilla wordt opgevoerd van 3 naar 5 miljoen hectoliter.

Door het gebruik van nieuwe technieken is Heineken in staat om 40% op het waterverbruik te besparen. Per liter bier is in de nieuwe brouwerij nog maar 3,8 liter water nodig. Daarnaast verwacht de brouwer 20% op het gasverbruik te besparen en 15% op elektriciteit.

Heineken beschikt in Spanje over 5 brouwerijen in Madrid, Valencia, Sevilla, Jáen en Arano. Het bedrijf produceert er de merken Heineken, Amstel, Cruzcampo, Buckler en Kaliber. In 2007 bedroeg het geconsolidatede bier volume van Heineken in Spanje 11,4 miljoen hectoliter

14:15 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Caruso wint Bier en Gastronomieprijs

carusoCaruso eerste winnaar landelijke Bier- & Gastronomieprijs

Als eerste Nederlandse eetgelegenheid heeft Proeverij Caruso in Roosendaal de internationale Bier & Gastronomieprijs gewonnen.

De prijs is eerder al enkele malen in België uitgereikt door het Biergenootschap der Lage Landen, met leden uit de Nederlandse en Belgische bierwereld. Een van de speerpunten is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd. En net op dat punt heeft Caruso hoog gescoord.

Caruso, van Jac Wezenbeek en Lily Hoogers, krijgt de prijs omdat het volgens de jury 'een bedrijf is met een warme ambiance waarin de gast kan genieten van bier en spijs'. De jury beoordeelt de bierkaart als 'uitgebreid, met de belangrijkste bierstijlen'. Met name de combinatie van bier en gerecht wordt 'verrassend en passend' genoemd. En, zo oordeelt de jury, 'het bier wordt volgens de regelen der kunst uitgeschonken. De eigenaren zijn ware ambassadeurs voor Bier aan Tafel.'

Criteria waarop de jury - onder leiding van jonkheer Henri Reuchlin van het Bierburo in Den Haag - voorts heeft gelet zijn onder meer de keuze van de (bier)glazen, de schenktechniek en de harmonie tussen het gerecht en het bier.

In de finale versloeg Caruso de twee overgebleven concurrenten: het in Amsterdam gevestigde Belgische restaurant Lieve en Brouwerij-restaurant De Beyerd uit Breda.

Jac Wezenbeek heeft de bij de prijs horende onderscheiding gistermiddag in Amsterdam in ontvangst genomen tijdens een biersymposium van de vereniging Promotie en Informatie Traditionele bieren (PINT). Het speciaal vervaardigd beeldje werd overhandigd door de 'stichtend heraut' van het Biergenootschap der Lage Landen, oud-directeur Paul Rutten van de Gulpener Bierbrouwerij

12:14 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende