22-04-08

Speciale Belge

Speciale Belge

Begin 20ste eeuw werd in België een "Wedstrijd ter Verbetering van het Belgische bier" uitgeschreven. Dit bier moest de concurrentie aanbinden met de nieuwe importbieren, meer bepaald de laaggegiste pilsbieren. Van oudsher brouwden de Belgische brouwers vooral hoge gistingsbieren: donker van kleur en met een laag alcoholgehalte. De eerste prijs voor flessenbier ging naar het bier "Belge du Faleau" uit Chatelineau. Het was amberkleurig en had zo'n succes dat het door vele collega brouwers uit Henegouwen, Brabant en Antwerpen werd nagebootst, onder de benaming "Bière Belge", "Belge", "Spéciale Belge", "Spéciale" of "Ale".
De Speciale (Belge) werd een echt Belgisch bier maar de productie bleef beperkt tot de toenmalige provincies Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Kenmerkend voor dit biertype is het gebruik van mineraalrijk brouwwater, van licht gekleurde caramelmouten en zachte aromahoppen. De Special Belges zijn immers slechts licht gehopt, de nadruk ligt eerder op moutigheid en fruitigheid; de keuze van de giststam is dus sterk bepalend voor het karakter van het bier.

VLAM heeft sinds de start van de Vlaamse erkenningen eind 2004 de ambitie gekoesterd om een aantal traditionele Vlaamse streekproducten op de Europese kaart te zetten. Nu hebben ook enkele Vlaamse brouwers, met als trekker PALM Breweries, de handen in elkaar geslagen om voor Special Belge een Beschermde Geografische Aanduiding bij Europa aan te vragen. De Vlaamse erkenningsprocedure was hiervoor een uitstekende voorbereiding: de brouwers groepeerden zich, niet zo eenvoudig, ze zetten het verhaal van de Speciale Belge op papier en legden de productspecificaties vast. Een groepsaanvraag tot erkenning werd onder impuls van Palm Breweries ingediend omdat Palm Breweries van mening is dat het herkomstlabel ‘streekproduct ofte appelation d'origine', een bijdrage kan leveren tot de communicatie over de unieke bierstijl 'Speciale Belge'! Het label staat niet alleen garant voor de streekeigenheid maar ook voor de brouwwijze, gekend als 'Special Belge of Amber'.

'Speciale Belge - Amber' wordt aangeboden als PALM en Dobbel PALM door Palm Breweries uit Steenhuffel, als De Koninck door Brouwerij De Koninck uit Antwerpen, als Op-Ale door Brouwerij Affligem BDS uit Opwijk en als Tonneke door Brouwerij Contreras uit Gavere. Andere Speciale Belge brouwers kunnen zich bovendien nog aansluiten en het dossier vervolledigen.

21:00 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.