27-04-08

Dikke Julia

b_250_167_16777215_0_stories_2008_04april_leegheidsfeesten2008
‘Dikke Julia’ herleeft tijdens Leegheidfeesten
  
De Leegheidfeesten staan dit jaar in het teken van cafés. Met een unieke fototentoonstelling en een echt 'staminee' van vroeger willen de organisatoren de bezoekers van de oude volkssfeer laten proeven. Voor de gelegenheid wordt ook een bier gebrouwen genoemd naar ‘Dikke Julia, een destijds door iedereen gekende rondborstige cafébazin, . “Want Julia mag dan wel overleden zijn, ze stond symbool voor de volkse sfeer”, klinkt het bij de organisatoren.

‘In de Morgenster’, ‘Au Duc de Brabant’ en ‘In de Krawe’ zijn slechts enkele cafés in het lijstje dat de fototentoonstelling over de cafés van de Leegheid en het centrum van Overijse rijk zal zijn. “De meeste cafés bestaan niet meer”, zegt Francis Stroobants. “In het centrum van de gemeente zijn er spijtig genoeg nog amper volkscafés te vinden.” Gelukkig kon de vzw Leegheid beroep doen op Jèn Kappee. Deze geboren en getogen inwoner van de Leegheid smukt de ‘etalage’ van zijn beenhouwerij al jaren op met ‘tentoonstellingen’ tijdens de Overijsese Druivenfeesten. “Altijd rond een bepaald thema”, klinkt het bij de man. “Zo begon ik ook oude foto’s over onze cafés te verzamelen. Via de klanten kon ik altijd maar uitbreiden, ‘want dan hadden ze dat nog, en dat nog...’” Jèns archief telt ondertussen zo’n vierhonderd foto’s.

Spuwbakje
Om de echte volkse sfeer in het leven te roepen, wordt er naast de fototentoonstelling ook plaats gemaakt voor een echt oud ingericht volkscafé of ‘staminee’. “Oude cafétafels, typische stoelen, bierviltjes, een ‘stoemper’ om een klontje suiker in een geuzeglas te verbrijzelen, tot zelfs een spuwbakje”, lacht Francis. Alles vindt plaats in de basischool ’t Kasteeltje in –hoe kan het ook anders- de wijk Leegheid.

Dikke Julia
‘Maar geen café zonder bier’, moeten de organisatoren gedacht hebben. “Ons gelegenheidsbier ‘Dikke Julia’–gebrouwen door de proefbrouwerij in Lochristi-, is genoemd naar de cafébazin van ‘Au bon coin’. Dikke Julia was alombekend in de Leegheid en was zelfs de koningin van de Leegheid. De halte aan haar café werd zelfs Bij Julia genoemd en wanneer de mannen van hun werk kwamen was veel van hun wedde al snel opgezopen (lacht).”

Julia mag dan wel net iets gezetter geweest zijn dan de anderen –ze noemden haar ongetwijfeld niet voor niets Dikke Julia- het bier is daarentegen vrij licht. “Een blond biertje van ongeveer 6,5 graden. "We wilden een bier waarvan de mensen er zeker meer dan één van kunnen drinken zonder ‘plezant’ te worden. In de Leegheid was het overigens ook de gewoonte om meer dan één pintje te drinken", weet Francis Stroobants. Op het bieretiket, ontworpen door de 85-jarige Robert Pieters, prijkt Julia in vol ornaat. "Na de feesten zullen we de overige flesjes verdelen over de cafés. Moest het aanslaan, denken we eraan om het elk jaar opnieuw te laten brouwen.”

12:15 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.