26-10-08

alles voor een biertje

BD_F2_5938472-fotot_923946h
Alles voor 'n biertje, twee mag ook...

Het mooie van Sint- Michielsgestel is dat het zo dicht bij Schijndel ligt. Daar is het gezellig! Tenminste, als je van live muziek houdt, blues en rock vooral. Tonny van den Bosch (van 1951) probeert het nog wel, in zijn eigen dorp concerten te organiseren, maar de medewerking van de kasteleins is bedroevend.

De interesse trouwens ook. ,,Dan komen er dertig, veertig man naar 'Ons Moeder'. Dat kan die kastelein dan op zeker moment niet meer betalen."

Hij noemt zichzelf, met gevoel voor zelfspot, Heavy Grandpa. Hij is het beide, grootvader en een grote vader. ,,Nog drie kilo en ik zit aan m'n streefgewicht. Nog drie kilo erbij dan hè, haha."

Van den Bosch is een man die in twee werelden leeft. De helft van de tijd is hij de keurige burgerman die trots is op zijn nieuwe appartement aan de Christofoor. Het interieur is modern, in een vitrine staan tientallen porseleinen beertjes uitgestald, één wand wordt beheerst door een joekel van een televisie.

Elke paar weken crossen hij en vrouw Tonnie naar de Eifel, naar hun caravan op een camping bij Monschau. ,,Van donderdagavond tot maandagavond. Ik werk meestal nog maar vier dagen." Hij is stukadoor. Van den Bosch is dol op Duitsland. "Vriendelijk mensen, prachtige natuur, het eten is er beter dan hier en het bier kost er 'niks'."

Hij is niet zo dol op zijn eigen dorp. Sint-Michielsgestel ligt er paradijselijk bij, zo tussen het groen, maar in het dorp zelf is geen fluit te doen. Van den Bosch organiseert zich suf, maar de respons is bedroevend. "Voor de Tierelier doe ik nog wel eens wat, maar dan organiseer je wat en blijkt Zaal Overberg ook een optreden te hebben. Die kijken nergens naar, laten nooit wat horen. Twee bandjes op dezelfde avond in Gestel, dat gaat hier niet. Er zijn te weinig liefhebbers. We hebben een vaste club van veertig man, van wie er altijd wel 25 komen, maar dat is natuurlijk gruwelijk weinig op een totale bevolking van 10.000 mensen."

Wat doe je er aan?

"Ik stuur mails rond, honderden. En ik laat posters maken en flyers. Maar die posters zie ik dan tijdens het concert bij de kastelein achter de bar liggen. Dan denk je: waar doe ik het voor? En we hebben al weinig kroegen.''

Rob Paulus heeft De Zwaantjes en Absoluut. Is die man arrogant, structureel verdrietig of gewoon permanent chagrijnig?

,,Het eerste. En hij mikt op de jeugd. House. Ik snap het niet. Wij verteren met 25 man meer dan die jongeren met 100. En wij schoppen geen rotzooi. En Absoluut is geen bruin café meer, hè. De bluessfeer is weg, het is net een ijssalon. Gelukkig mogen we nu één avond per maand bij Henk de Rijker een biertje drinken met onze eigen muziek. Henk speelde in mijn eerste bandje, Memberset, jaren zestig. Bij hem mogen we elke laatste vrijdagavond van de maand elpeetjes draaien en ouwehoeren bij een biertje."

En gelukkig ligt Schijndel vlakbij!

"D'n Bes heeft donderdag zestig man, op vrijdagavond is het vol, op zaterdagavond is het stampvol. In Schijndel kun je op diverse plaatsen over de koppen lopen als er live muziek is. Daar organiseer ik dit weekeinde een bluesfestival, met acht bands. Die jongens weten wat gezelligheid is. Ik weet niet wat het hier is. Gestelse mensen komen hun stoel niet gemakkelijk uit. En als ze er uit komen, gaan ze naar Schijndel, dat is altijd al zo geweest."

Hoe raakte jij verzot op muziek?

,,Mijn vader, die ze Harry Bosch noemden, was een bekende Gestelaar, bekender dan de burgemeester. Hij was commandant van de brandweer, regisseur van de toneelvereniging, de grootste bok bij het carnaval, hij sprak bij elke gelegenheid en hij organiseerde zogenaamde songfestivals. En daarom zaten Peter Koelewijn en Anneke Grönloh vroeger bij ons aan tafel. Sandra Reemer ook, toen ze veertien was. Hij haalde Trea Dobbs naar Gestel, Rob de Nijs and The Lords. Ik heb de contracten geërfd. Peter Koelewijn en zijn Rockets kwamen voor 200 gulden én de afspraak dat ze per limousine werden vervoerd. Ik was een manneke van dertien in die tijd. Even later toerden we naar Schijndel, naar de Tienerclub. En we reden op onze Tomosjes naar het Beatpaleis in Schaijk en naar De Pas in Heesch. Ik weet nog dat we Pink Floyd in Heesch zagen, die hadden net één hitje, See Emily play, geloof ik. De volgende dag spraken de kranten schande: het publiek was gek gemaakt met dat licht. Het waren gewoon een paar stroboscopen en een diashow op de achtergrond van die ettergezwellen. En we gingen naar de Stones in Den Bosch. Die waren zo zat als een aap, maar dat maakte niet uit, iedereen kwam eigenlijk voor het voorprogramma, The Outsiders. En nog later gingen we naar Engeland, Duitsland, naar The Kinks, Dave Dee, Dozy, Bicky, Mick and Tich. Veelal rock. We gingen naar een festival in Reading, met 40.000 mensen, zagen we Iron Maiden. Die gingen we volgen op hun tournee op het vasteland, vijf, zes concerten. Zó goed…"

Je speelde zelf ook.

,,Mijn eerste bandje was Memberset. We gebruikten radio's als versterker. Nu speel ik nog muziek uit de jaren zestig met de Oldtimers, blues met de Stylemasters en Dylan met de Henk de Windt-groep. Dat is toch twee, drie keer per week repeteren. En zondag is er een sessie bij Ons Moeder. Plus dan dat ik nog wat probeer te organiseren. Op 16 november speelt Gerard Minkels met zijn nieuwe band, MEGA, in Zaal Overberg. En ik ga nog op pad volgend jaar, met een man of veertien vijf dagen naar Ierland voor een festival. Prachtig om ook al die oude knarren te zien, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry. Ik heb Peter Green van Fleetwood Mac zien spelen. Hij kon niks meer. Maar je gaat erheen, als een ode. En het is gezellig. Vorig jaar kwam er zeventig man uit Gestel naar de camping in Duitsland voor een concert van de Oldtimers. Tja, pullenland, hè. Daar doe ik het ook allemaal voor, een biertje. Het mogen er ook twee zijn, haha."

Raak jij ook zo makkelijk ontroerd door de blues?

"Nee. Ik word er vrolijk van. Het ontroert me alleen als ik hoor hoe slecht het soms gespeeld wordt."
www.heavygrandpa.nl

20:15 Gepost door biertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.